CNNislands

Mazda Imaginative and prescient Research Mannequin ditunjuk – kereta konsep sports activities dua pintu gambaran awal MX-5 elektrik penuh?

1

[ad_1]

Mazda telah mengakhiri pembentangan pelan pengurusan syarikat mereka dengan menunjukkan sebuah kereta konsep dua pintu yang dipanggil sebagai Imaginative and prescient Research Mannequin. Ia muncul setelah mereka menyiarkan gambar orang ramai menikmati pemanduan MX-5 (juga dipanggil sebagai Miata dan Roadster), sekaligus membawa spekulasi bahawa mannequin konsep ini akan menjadi petunjuk untuk MX-5 versi elektrik akan datang.

Perincian lanjut tidak didedah, tetapi jika melihat kepada video yang disiarkan, kita boleh nampak casis Imaginative and prescient Research Mannequin yang terbuka serta bateri dengan kedudukan berbentuk T – turut menunjukkan ia tidak menggunakan sebarang enjin pembakaran dalaman.

Bagi bahagian lain, mannequin konsep ini membawa rekaan yang unik dengan pintu terbuka ke atas, muncung menjunam ke hadapan, bahagian belakang yang lebar serta lampu belakang dua bulat di setiap bahagian. Perkadaran badan mannequin ini juga hampir seperti MX-5 dan mengingatkan kepada mannequin ND generasi keempat.

Memang, ia tidak kelihatan seperti MX-5 dengan bumbung boleh buka, tetapi Mazda juga sebelum ini pernah mengeluarkan MX-5 dengan bumbung hardtop, iaitu bagi mannequin generasi kedua NB. Mannequin ND yang berada dalam pasaran sekarang juga ada keluar dengan versi bumbung keras yang boleh dibuka.

Tahun lepas, pengeluar Jepun ini pernah memberitahu bahawa mereka sedang meneroka pakej elektrik MX-5 bagi menyelaraskan semua mannequin yang dikeluarkan untuk mempunyai tenaga elektrik menjelang tahun 2030. Jika mengikut rancangan yang dibuat, Mazda akan memulakan fasa peralihan kepada elektrik melalui penggunaan hibrid, plug-in hybrid dan hibrid ringkas terlebih dahulu, sebelum pergi kepada elektrik penuh pada tahun 2028.[ad_2]
Source link